Tekst: Pernilla Ellens
Foto: Anna Evstigneeva
Love ‘n Joy
Met je kat in je armen en een rugzak midden in de nacht door de bossen rennen. Snel de grens met Moldavië over, nu het nog kan. Alles achterlaten, niet weten of je je familie nog gaat zien, of je nog ooit thuis kan komen, of thuis nog wel bestaat. Het is de pijnlijke realiteit van de Oekraïense band psych Love ‘n Joy. De band die altijd op tour is, om niet het leger in te hoeven. Want wie werk heeft in het buitenland, kan de dienstplicht ontlopen. Touren en shows spelen met je vrienden of vechten tegen de Russen aan de frontlinie, het zijn twee uitersten. Love ‘n Joy zit gevangen tussen een droom en een nachtmerrie.
De band is veilig gevlucht naar Berlijn, maar gemakkelijk is het natuurlijk niet, als je niet weet of je familie en vrienden nog leven en de gruwelijke oorlog steeds langer duurt. Love ‘n Joy nam drie dagen voor de invasie hun debuutalbum Half Home op in Kyiv, zich niet bewust van de horrors die zouden volgen. De vrolijke muziek met een klassieke 60s sound, psychedelia en Britpop invloeden stemt optimistisch, maar staat in schril contrast met de tragiek van de inval. Toch probeert Love ‘n Joy het beste van de situatie te maken, door veel te spelen en zo geld in te zamelen voor hun stichting Musicians Defend Ukraine. Kerrang, Rockpalast, KEXP en Rolling Stone hebben de band al opgepikt. Nu is het de beurt aan Bukblad. Ik spreek gitarist Anton Pushkar, die net terug is van een lange UK tour maar bereid is om het bijzondere verhaal van Love ‘n Joy te vertellen.
Als ik jullie band Google, is de eerste hit die ik krijg een erotisch centrum hier in Leeuwarden in Nederland. Dat is grappig, maar kun je de oorsprong van je bandnaam verklaren?
Geen slecht resultaat, moet ik zeggen, haha. De oorsprong van de naam gaat zo ver terug in de geschiedenis van de band dat we het eigenlijk niet meer weten. Zoals ik me herinner, stelde de voormalige bassist voor dat het een mooie verklaring was voor waar we naar op zoek zijn in het leven. We hebben er in ieder geval niet lang over nagedacht.
Jullie vrolijke muziek en positieve naam staan in contrast met de realiteit van je thuisland Oekraïne. Op jullie Bandcamp las ik dat het opnemen en mixen van het album Half Home precies 3 dagen voor aanvang van de grootschalige invasie was afgerond. Hoe was de stemming tijdens het maken van het album? Had je de invasie voorzien?
Eerlijk gezegd hadden we niets anders verwacht dan een vakantie na het afronden van het album, wat natuurlijk niet gebeurde. En focussen op opnemen en mixen was de belangrijkste reden waarom we alle waarschuwingssignalen van de komende oorlog volledig misten. Maar de naam van de plaat blijkt profetisch. “Half Home” is de realiteit waarin we nu leven, altijd onderweg zonder huis en de mogelijkheid om naar huis te gaan. En veel ontheemden delen dezelfde ervaring.
Het spijt me te horen wat er is gebeurd (en nog steeds gebeurt), maar ik heb ook veel respect voor jullie moed. Hoe ging het verder met de band na de invasie? Wat heb je gedaan om in veiligheid te raken?
We hebben allemaal een ander verhaal. Ik (Anton) werd samen met Anna (bandmanager) op 24 februari vroeg in de ochtend wakker in Kiev toen de eerste luchtaanvallen plaatsvonden. De stad verkeerde in een staat van gecompliceerde paniek, niets werkte en het transport stortte in. Na een paar pogingen konden we eindelijk bij het station komen om de evacuatietrein naar het westen te nemen. Daarna gingen we naar de stad Ternopil waar mijn grootouders wonen. We brachten daar 3 maanden van de oorlog door. Daar besloten we samen met onze vriend Lesik Omodada een inzamelingsactie Musicians Defend Ukraine te lanceren. Musicians Defend Ukraine is bedoeld om muzikanten te helpen die naar de frontlinie gaan om Oekraïne te verdedigen. Zelf konden we gelukkig vluchten naar Berlijn, waar we veilig zijn. We zijn nu constant op tour om geld in te zamelen voor Musicians Defend Ukraine en het fonds te promoten.
Kun je iets uitleggen over de effecten van Musicians Defend Ukraine?
Het lanceren van deze inzamelingsactie was voor ons het beste idee van 2022. De inzamelingsactie wordt steeds groter en biedt hulp aan honderden muzikanten in de frontlinie. Steeds meer reizende muzikanten van over de hele wereld doen mee aan het organiseren van liefdadigheidsshows en het inzamelen van geld voor Oekraïne. Samen met donaties van bezoekers en andere bands heeft Love’n’Joy al drie reddingsauto’s kunnen kopen door de opbrengsten van de tour. Met die auto’s kunnen gewonde mensen vervoerd worden van het front naar een veiligere plek. Op de insta musicians_defend_ukraine kun je alle concrete opbrengsten van de donaties zien, we houden alles goed bij in maandelijkse rapporten. Zo hebben we in de maand mei twee auto’s, vijf drones, drie laptops, een tent, een helm, een kogelvrijvest en veel medicatie en kleding kunnen bekostigen.
Ik kan me voorstellen dat het spelen van rockshows met je vrienden een wereld van verschil is met wat er in je eigen land gebeurt. Heb je hier gemixte gevoelens over?
Ja zeker, we hebben de hele tijd gemengde gevoelens, vooral als er iets ergs gebeurt zoals luchtaanvallen, wat nu helaas bijna elke dag is. Maar als we shows spelen, geld inzamelen en de waarheid vertellen over de situatie in Oekraïne, voelen we ons veel beter. Spelen geeft ons veel energie om door te gaan!
Jullie hebben een grote show gedaan op Eurosonic in januari (door Rockpalast op YouTube gezet), komen net terug van een lange tour in de UK en gaan deze zomer naar Amerika en Canada. Hebben jullie nog meer ambities als band?
We doen het graag stap voor stap, zodat we van het proces kunnen genieten. We proberen niet overweldigd te raken, wat wel een beetje gebeurt nu na het spelen van 85 shows tijdens deze UK tour. Op de planning staat een zomer vol festivals, ik kijk er ook naar uit om dit jaar op Iceland Airwaves festival te spelen en het zou geweldig zijn om live op KEXP te spelen. Ze draaien ons daar vaak op de radio. We gaan zeker veel liveshows spelen dankzij ons boekingsbureau Sharewoodbooking. Ook kijken we er erg naar uit om in de nabije toekomst nieuw materiaal op te nemen, maar het is niet gemakkelijk omdat we altijd onderweg zijn. De ambitie is om constant de aandacht gevestigd te houden op de situatie in Oekraïne en blijvend hulp te bieden. Stay tuned anyway. Stay with Ukraine!